Bibliyoterapi Nedir?

Bibliyoterapi, Eski Yunan’da bir kütüphanede, kapı girişinin üzerinde yazılı olan ‘’İnsan ruhunun iyileştirildiği yer’’ olarak özetlenmiştir. Kitaplar yolu ile uygulanan bir terapi biçimi olan bibliyoterapi, doğru zamanda, doğru kişi ile, doğru kitabı biraraya getirmek olarak da açıklanabilir. Kitaplardan ruhsal danışma aşamasında faydalanmak oldukça eski bir zamana dayanmaktadır. Terapi aşamasında hasta olan kişinin bireysel problemleri ile bağlantılı bir hikayeye ait eseri, psikolog hasta olan kişiye evde okuması için ödev verir. Bir sonraki seansta da hasta olan kişinin hikayede farkına vardığı, karakterin mücadele etme biçimleri tartışılır. Böylece hasta bu problemleri yaşamış olan ilk ve tek kişi olmadığını ve çeşitli çözüm yollarının bulunduğun fark eder.

Psikolojik sorunların çözümünde terapinin birçok farklı türü kullanılır. Son dönemlerde kitapların yanında filmlerde kullanılarak kişi, kaygı, depresyon, yas süreçleri gibi sorunlar yaşadığında zihninde ve vücudunda yaşadığı sorunları anlamayabilir. Bibliyoterapi kişinin yaşadığı bu zorluğu aşmak, yaşadığı durumu kavraması için bilgi vermek için kitapları ve hikayeleri kullanmayı amaçlar. Kitaplar çok uzun yıllardır insanların sorunlarının üstesinden gelmesi ve terapötik özellikleri için kullanılmaktadır. 

Bu terapi yöntemi kişilerin problemlerini çözüme kavuşturma noktasında film kahramanı ile özdeşleşme üzerinden kendilerini tanımalarına olanak sağlar. Kitap ile okuyan kişi arasında iyileştirici bir bağ kurulur, kişi bu sayede kendisini olumlu yönde geliştirir.

 

-Alıntı+Yorum-